Louhinta aiheuttaa lyhyitä liikennekatkoja Caloniuksenkadulla


Kasin katutöiden ensimmäisen vaiheen louhintatyöt Caloniuksenkadulla alkoivat viikolla 4. Kadulla louhitaan kalliota uutta vesihuoltokanaalia varten. Poraukset ja räjäytykset aloitettiin Caloniuksenkatu 8 kohdalta. Poraukset alkoivat maanantaina 25.1. ja louhintatyö eteni räjäytyksiin viikon alkupuolella.

Jokaisesta räjäytyksestä ilmoitetaan lähialueelle kuuluvalla merkkiäänillä. Ennen räjäytystä ilmoitetaan jaksottaisella varoitusmerkkiäänellä. Kun räjähdys on ohi, soitetaan yhtäjaksoinen vaara ohi -merkkiääni.

Miten louhitaan

Kalliota louhitaan tiiviille kaupunkialueelle sopivalla tekniikalla ja tavalla. Työvaihe alkaa reikien poraamisella kallioon, minkä jälkeen ne panostetaan ja suojataan painavilla kumimatoilla, joiden alla louhittava osa kalliosta irtoaa.

Louhintaa seurataan tärinämittareilla, jotka on sijoitettu kohdetta lähinnä oleviin rakennuksiin. Louhintojen alkuvaiheessa Caloniuksenkadun ympäristössä on viisi tärinämittaria.

Vaikutukset ympäristöön

Louhinnasta aiheutuu sekä ääntä että ilmanpaineilmiöitä ja rakennusten kautta välittyvää tärinää.

Pisimpään kovaa ääntä kuuluu kallion poraamisesta ja räjäytyksen varoitusäänistä. Itse räjähdyksestä kuuluu lyhyt jyrähdys. Räjäytyksen jälkeen kovaa ääntä aiheutuu louheen lastaamisesta kuorma-auton lavalle.

Milloin räjäytyksiä tehdään

Louhintaan liittyviä porauksia ja räjäytyksiä tehdään pääsääntöisesti arkisin klo 7-22 välisenä aikana, ja tarvittaessa myös viikonloppuisin. Varsinaisia räjähdyksiä kuuluu useimmiten päivisin noin klo 9-15 ja iltaisin klo 18-22 välisenä aikana. Muita louhintaan liittyviä ääniä voi kuulua työmaalta klo 7-22 välisenä aikana. Räjäytyksiä ei tehdä yöaikaan.

Caloniuksenkadulla louhintatöitä tehdään alkukesään asti.

Jokainen räjäytys valmistellaan huolella. Yhden päivän aikana voidaan tehdä useampia räjäytyksiä, joiden lukumäärä vaihtelee muutamasta enimmillään noin 10 räjäytykseen asti.

Vaikutukset liikenteeseen

Louhinta aiheuttaa lyhyitä häiriöitä liikenteeseen. Kaikki liikenne Caloniuksenkadulla pysäytetään räjäytyksen ajaksi, myös jalankulku.

Pysäytys on kerrallaan lyhyt, tyypillisesti muutaman minuutin. Ennen räjäytystä varmistajat pysäyttävät liikenteen, estävät kulkemisen ja varmistavat ettei alueella ole ihmisiä. Varoitusmerkkiääniä soitetaan noin 20-30 sekuntia ennen räjäytystä sekä noin viisi sekuntia sen jälkeen. Lyhimmillään koko pysäytys on ohi noin kahdessa minuutissa.

Räjäytykset pyritään ajoittamaan raitiovaunun aikatauluun, mutta tarvittaessa myös raitiovaunut pysäytetään pariksi minuutiksi.

Poikkeusliikennejärjestelyt Caloniuksenkadulla louhintatöiden alkaessa

Liikennejärjestelyt kartalla Caloniuksenkadulla Kasin katutöissä