Katutyön valmistelu alkaa Etu-Töölössä ja Kalliossa


Kasin katutyöt alkavat maanantaina 1.11.2021 rakentamista valmistelevilla töillä Etu-Töölössä Caloniuksenkadulla sekä Kalliossa Helsinginkadulla Brahenkentän kohdalla ja Kaarlenkadulla. Runeberginkadulla työt käynnistyvät myöhemmin keväällä.  

Liikenteeseen ei tule suuria muutoksia katuremontin alkaessa. Suuri katutyö alkaa pienillä katumontuilla, sillä ensimmäiseksi tehdään vesijohtojen ja viemäreiden uusimista pienillä työmaa-alueilla.

Ensin tarvittavat työmaa-alueet aidataan, ja katutyöstä kertovia liikennemerkkejä ja opasteita kadun kulkijoille pystytetään. Myös työmaataulut tulevat katukuvaan. Työn alle ensimmäisenä otettavia kohtia kadusta puhdistetaan lumesta, ja asfalttia sekä pintakerroksia sulatetaan ennen varsinaisten kaivuutöiden alkamista. Sulatustyö voi kestää säätilasta riippuen 1-2 vuorokautta.

Liikennejärjestelyt Caloniuksenkadulla 

Etu-Töölössä katutyöt alkavat Caloniuksenkatu 2 kohdalta. Caloniuksenkadulla jalankulkuun ei tule muutoksia, vaan rakennusten ja työmaan välissä on noin 1,5 metrin levyinen jalkakäytävä. Kulku rappuihin ja liikkeisiin pidetään avoimena.  

Ajoneuvoliikenne siirtyy työmaan kohdalla samalle kaistalle kuin raitiovaunut. Ajo pihoihin, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne pihoihin kaivantojen yli onnistuu ajosiltojen avulla.

Caloniuksenkadulla katutyö alkaa vesihuoltotyöllä, joka aloitetaan Mechelininkadun suunnasta ja etenee vaiheittain muutaman kymmenen metrin pätkissä kadun suuntaisesti. Kadun kumpikin puoli rakennetaan eri aikaan, jolloin läpikulku on mahdollista koko ajan.

Liikennejärjestelyt Helsinginkadulla ja Kaarlenkadulla 

Kalliossa työt alkavat liikennejärjestelyillä Helsinginkadulla Brahenkentän eteläpuolella sekä Kaarlenkadulla Helsinginkadun risteyksen tuntumassa. Molemmilla kaduilla katuremontti alkaa vesihuoltotöillä. Kaarlenkadulla työ etenee vaiheittain muutaman kymmenen metrin pätkissä kadun suuntaisesti Helsinginkadun suunnasta kohti Karhupuistoa.

Läntisellä Brahenkadulla katutyöt ovat aikataulun mukaan alkamassa vasta syksyllä 2021, ja ne jatkuvat vuoteen 2022 asti.

Helsinginkadulla Brahenkentän kohdalla jalankulku siirtyy kadun eteläpuolelle. Ajoneuvoliikenne siirtyy työmaan kohdalla samalle kaistalle kuin raitiovaunut, ja pyöräliikenne ohjataan ajoradan oikeaan reunaan.  

Kaarlenkadulla työ alkaa Kaarlenkatu 15 kohdalta. Jalkakäytävä kapenee noin 1,5 metriä leveäksi käytäväksi rakennusten ja työmaan välissä. Ajoneuvoliikenne säilyy alkuvaiheessa entisellään. Myöhemmin keväällä Helsinginkadun suunnasta tulevaan ajoneuvoliikenteeseen tulee muutoksia, kun autolla kääntyminen Helsinginkadulta Kaarlenkadulle kielletään pelastusaseman liikkumisen turvaamiseksi.

Kulku rappuihin ja liikkeisiin pidetään avoimena. Ajo pihoihin, huolto- ja pelastusajo sekä jakeluliikenne pihoihin kaivantojen yli onnistuu ajosiltojen avulla.